Workshop SISTEMA (Tool Only)

De tool SISTEMA kan worden gebruikt om faalkansberekeningen voor Performance Level (PL) uit te voeren en werkt vanuit een boomstructuur die de nodige oefening vereist. We gaan daarom tijdens deze workshop praktisch en actief aan de slag met de SISTEMA tool, zodat u deze goed leert gebruiken.

Voor wie is de workshop SISTEMA bedoeld?

Ervaren gebruikers van tools voor SIL en/of PL berekeningen.

De workshop richt zich alleen op het werken met de tool. Het is dus belangrijk dat u al ervaring heeft met PL berekeningen en bekend bent met de theorie uit de Performance Level norm.

Programma

We beginnen met een eenvoudig voorbeeld en gaan stap voor stap door te tool heen. We leren u om volgens een vast en logisch stramien te werken en, omdat de tool werkt met een boomstructuur, goede benamingen te kiezen. Uiteraard gaan we ook gebruik maken van bibliotheken, zowel SISTEMA als VDMA.

Tot slot gaan we aan de slag met een uitdagende opdracht, waarbij u zelf de veiligheidsfunctie gaat opstellen (aan de hand van aangeleverde datasheets) en uitwerken in SISTEMA.

De volgende onderwerpen komen aan bod

 • Stap voor stap instructie werken met SISTEMA aan de hand van een voorbeeld
 • Eenvoudige eerste opdracht
 • Werken met bibliotheken
 • Praktische tips en instellingen
 • Uitdagende eindopdracht

SISTEMA kan géén Safety Integrity Level (SIL) berekeningen uitvoeren, volg hiervoor de basistraining SIL & FSDT of de workshop FSDT waarin alleen de tool praktisch wordt doorlopen.

Werkwijze 

Tijdens deze online training via MS Teams is het wenselijk om een tweede beeldscherm aan uw PC te verbinden. U ontvangt vooraf instructies over het installeren van SISTEMA en eventuele bibliotheken.

Er nemen per sessie maximaal 6 cursisten deel, waardoor u intensieve begeleiding krijgt.

Resultaat

U kunt na deze workshop direct praktisch aan de slag met PL berekeningen in de tool SISTEMA. 

Meer informatie

Neem voor meer informatie vrijblijvend contact op met Colinda van Loon: c.vanloon@denf.nl of via telefoonnummer: 076-5040340.

Voor meerdere personen met dezelfde opleidingswens zijn wij tevens beschikbaar voor in-company trainingen.

Heeft u interesse heeft in een FSDT training vanuit Performance Level, neem dan ook gerust contact met ons op. Deze variant geven wij op aanvraag.

Reviews

 • Hielko Braaksma Vertegenwoordiger projecten/paneelbouw bij Koopmans en Zwart Leeuwarden
  Op 3 december 2020, deelgenomen op basis van open inschrijving
  9

  De opleiding Functional Safety Technician (TÜV Rheinland) die ik samen met een aantal collega's heb gevolgd in 2016 werd diep ingegaan op risicoanalyse en termen als MTTFd, B10d, DC en CCF waarden, maar de evaluatie evaluatie tool vluchtig doorgenomen. Door het in de praktijk te gebruiken heb ik de nodige ervaring opgedaan met Safety Evaluation Tools van Siemens en SISTEMA, maar nooit een gedegen cursus gehad. Deze training heb ik via Teams gevolgd en mijn kennis bijgeschaafd met een paar pakkende voorbeelden door een zeer kundige trainer. De interactie was prima omdat we een kleine groep gewekten met voldoende voorkennis. Deze training is zeker in een dagdeel goed te doen, maar vereis wel de basiskennis van de theorie en hoe het SISTEMA programma ongeveer werkt. Daarom is het echt een "tool only" cursus.

 • Mark Electrical Engineer bij Alliance Machine Systems Europe
  Op 3 december 2020, deelgenomen op basis van open inschrijving
  9

  Praktische training op tempo.
  Ik ben deze training gaan volgen om een beter gevoel te krijgen wanneer ik een PL validatie doe. Deze cursus heeft mij geholpen zodat ik beter weet wat ik aan het doen ben wanneer ik Sistema gebruik. Voorkennis van de theorie is wel nodig zodat de termen als MTTF en B10d waarde bekend zijn en dat je in de praktijk al wat veiligheidsfuncties hebt ontworpen. Voor mij was deze training zeer nuttig en direct toepasbaar. De trainer was zeer goed op de hoogte van de materie en duidelijk in de uitleg. De training heb ik via Teams gevolgd maar de interactie was prima.

Eigenschappen training

 • Prijs

  € 395
 • Duur

  1 dagdeel van 8.30 tot 12.30 uur via MS Teams
9

Waardering

Deze training wordt door onze cursisten gewaardeerd met een 9

Op basis van 2 reviews

 • Begeleiding

  Ervaren trainer
 • Groepsomvang

  Maximaal 6 deelnemers
 • Locatie

  Online cursus
 • Studiemateriaal

  Sheets + boek Functionele veiligheid in de machinebouw
 • Examen en certificaat

  Bewijs van deelname
 • Incompany

  0 uitleg

Trainingsdata

 • 9 december 2021

  Locatie: Online cursus