Machine Safety Specialist (CE) met TÜV persoonscertificaat

De 4-daagse opleiding Machine Safety Specialist (CE) richt zich op de ‘Ins & outs’ van het veilig ontwerpen van een machine met als basis de Machinerichtlijn (2006/42/EG). 

De focus van deze training ligt op het opstellen van een Technisch Dossier en het voldoen aan CE-verplichtingen, zoals het opstellen van verplichte documentatie.

Deelnemers kunnen na afronding van de training zelfstandig het traject om te komen tot CE-markering voor een machine doorlopen. Tevens weten zij het proces van CE-markering op een praktische wijze te implementeren binnen hun organisatie.   

Voor wie is de Machine Safety Specialist (CE) bedoeld?

De Machine Safety Specialist (CE) is bedoeld voor veiligheidskundigen, projectleiders en projectmanagers, engineers en SHE-verantwoordelijken.

 • Minimaal 1-3 jaar relevante technische ervaring vereist.

Inhoud Machine Safety Specialist (CE)

De Machine Safety Specialist (CE) met TÜV persoonscertificaat bestaat uit vier dagen. Tijdens de training worden praktijkervaringen behandeld en ontvangt de cursist praktische tips hoe de regelgeving kan worden geïmplementeerd. De onderwerpen per dag zijn als volgt:

 1. CE-markering stappenplan
  De Machinerichtlijn en overige Europese richtlijnen, bijvoorbeeld: ATEX 114 richtlijn, Laagspanningsrichtlijn en Drukapparatuur
 2. CE documentatie: opstellen gebruikershandleiding, Technisch Dossier, Verklaring van Overeenstemming en CE type plaatje
 3. Risicobeoordeling 
  Introductie risicoreductie
 4. Risicoreductie en het toepassen van de meest voorkomende normen: EN-ISO 14120, EN-ISO 13857, EN-ISO 14122 en EN-IEC 60204-1
 • UNIEK: Training én examen in het Nederlands

Duur Machine Safety Specialist (CE)

De training bestaat uit vier dagen training, plus één examendag. De trainingsdagen zijn niet aaneengesloten, waardoor deelnemers de gelegenheid krijgen om de praktische aspecten van het geleerde in de eigen omgeving uit te proberen of te onderzoeken en te behandelen in de volgende trainingsdag. 

 • 4 trainingsdagen met minimaal 1 week tussenruimte.
 • Een trainingsdag duurt van 8.30 uur tot 17.00 uur.
 • Het examen wordt op een separaat moment afgenomen.

Meer informatie over persoonlijke TÜV certificering

Neem voor meer informatie over de training vrijblijvend contact op met onze consultants.

Wilt u meer lezen over de examenprocedure en certificering, klik hieronder.

 

 

Reviews

 • Tom Staals Mansveld Industriële Techniek B.V.
  Op 2 april 2021, deelgenomen op basis van open inschrijving
  8

  Wat het examen wel wat lastig maakt zijn de meerkeuze vragen met meerdere goede antwoorden, waarbij je ook niet weet of dit het al dan niet het geval is, en hoeveel antwoorden goed kunnen zijn.
  Ik schrijf dit voordat ik de uitslag weet ;-)

 • Krijn Marsé Agristo BV
  Op 2 april 2021, deelgenomen op basis van open inschrijving
  7

  Ondanks dat het noodzakelijk was om 3 van de 4 lesdagen online te houden, wat zeker niet mijn voorkeur heeft, was het toch een zeer inhoudelijke training. De docent wist goed helderheid te scheppen is soms taaie, theoretische lesstof. Mensen met een enginering of elektrotechnische achtergrond hebben daar wel voordeel van bij deze training, iets dat ik soms ontbeerde. De training heeft me vooral veel houvast gegeven om de Europese Normen toe te passen bij maatregelen in onze fabrieken.

 • Peter Wydooghe Preventieadviseur bij Terneuzen Processing Tenchologies BV
  Op 2 april 2021, deelgenomen op basis van open inschrijving
  8

  Ik was op zoek naar een praktische invulling van het technisch dossier.

  De inhoud is wel besproken obv de MRL.

  Voor de rest een goede manier van opleiding via teams en zeer kundige opleider.

 • Cor ten Have Technisch auteur bij Benier Nederland bv (Member of the Kaak Group)
  Op 2 april 2021, deelgenomen op basis van open inschrijving
  8

  De training/cursus is mij zeer goed bevallen. De online trainingen i.v.m. corona hebben geen belemmeringen gevormd. De training geeft veel duidelijkheid en besproken methoden geven goed handvatten om het geleerde in de praktijk te kunnen toepassen.

 • Laurens van Vilsteren Antea Group
  Op 4 augustus 2020, deelgenomen op basis van open inschrijving
  9

  Door het coronatijdperk waarin wij leven was het niet mogelijk om fysiek bij elkaar in 1 ruimte aanwezig te zijn. Door D&F is dit goed op gepakt door de training voor 2 dagen digitaal te geven.
  Dat dit voor iedereen wennen is, is logisch. Niet iedereen had de applicatie TEAMS in zijn bezit/op de computer staan en dit zorgde voor wat op onthoud. Maar ik ben van mening dat Dennis hierop goed voorbereid was. Hij was 15 min voorafgaand aan de begintijd al online en kon zodoende helpen bij vragen. Daarnaast stond bij aanvang van de training de presentatie al klaar, is ruimte gegeven voor introductie naar de andere leden en tijdens de training werden voldoende voorbeelden door Dennis getoond.

  De inhoud van de cursus was soms diepgaand wat verhelderd werkte. Daarnaast was de parate kennis en professionaliteit van Dennis heel prettig, de theorie komt dan goed over. Deze theorie moest in praktijk worden gebracht met huiswerkopdrachten, welke goed werden geëvalueerd of het goede gedaan was. Dat dit klassikaal is gedaan vond ik persoonlijk prettig. Op deze wijze krijg je mee dat andere werkvelden anders naar de materie kijken, wat weer verhelderend werkt en je scherp maakt bij het werken aan de eigen case.

  Ik heb het al heel prettig ervaren. Waarom dan een 9? tja, fysiek is een training volgen toch makkelijker. De interactie is beter en vragen stellen is makkelijker. Daarnaast zorgen verbindingsproblemen nog wel eens voor haperingen en niet-gedempte microfoons voor teveel afleidend omgevingsgeluid.

 • Dennis van den Dries Projectleider bij Smink Group BV
  Op 4 augustus 2020, deelgenomen op basis van open inschrijving
  9

  Zeer waardevolle training onder begeleiding van een vakbekwame docent. Diepgang in brede materie en ruimte voor praktijkvoorbeelden.

 • Martin Adviseur Werktuigbouwkunde bij Rijkswaterstaat
  Op 4 augustus 2020, deelgenomen op basis van open inschrijving
  8

  Veel geleerd.

 • Jaco Software Engineer bij Lagerwey Wind BV
  Op 4 augustus 2020, incompany deelname
  9

  Goede inhoudelijke training met praktijkvoorbeelden.
  Deze training heeft mij enorm geholpen om een beter inzicht te krijgen in de veiligheid en het veilig ontwerpen van machines.

 • Teus
  Op 4 augustus 2020, deelgenomen op basis van open inschrijving
  7

  De cursus is zeker voldoende om het examen te halen. Maar ik vindt het zelf nog lastig om in de praktijk hier mee bezig te zijn. Meer oefeningen lijkt me goed om er in de praktijk mee aan de gang te kunnen.

  Ik besef dat het erg lastig is aangezien CE erg breed is en verschillende vakgebieden bij elkaar zitten.

 • Henk vd Veen Eigenaar bij h vd veen
  Op 14 februari 2020, deelgenomen op basis van open inschrijving
  9

  Cursus prima geregeld, prettige sfeer, eten perfect, ongedwongen sfeer,

 • Frank Brugge Mechanical Engineer bij Spie Nederland
  Op 14 februari 2020, deelgenomen op basis van open inschrijving
  9

  Goede training en een kundige instructeur.

 • Henk Vd veen Eigenaar bij Machine service h vd veen
  Op 10 januari 2020, deelgenomen op basis van open inschrijving
  9

  Super netjes geregeld, super verzorgd

 • D. Voorneveld Adviseur Arbeidsomstandigheden bij Stigas
  Op 10 januari 2020, deelgenomen op basis van open inschrijving
  9

  Vanuit de gehele organisatie een goede en duidelijke communicatie. Training goed verzorgd, hartstikke bedankt D&F en docent Dennis.

 • Hans
  Op 16 november 2019, deelgenomen op basis van open inschrijving
  7

  Training en locatie was goed, er is voldoende kennis en praktijkervaring in huis om opleiding te geven. Tot zover goed, echter bij het examen was de deutsche gründlichkeit ver te zoeken. Dusdanige taalfouten dat vraagstelling/het lezen soms zover werd beïnvloed dat het een examen onwaardig was. Jammer!

  {Reactie D&F Safety Academy}
  Dankjewel voor de complimenten over de training.
  Het examen wordt door TÜV Rheinland Akademie opgesteld, en wij hebben vooraf géén inzage. De feedback aangaande het examen bespreken we met TÜV zodat het volgende examen foutloos is wat taal betreft.
  Mocht je nog vragen hebben stel ze gerust! Marieke namens D&F

 • Daniel
  Op 11 november 2019, deelgenomen op basis van open inschrijving
  8

  Goede trainer, alles duidelijk uitgelegd.

 • Eric Maintenance technichian bij PolyOne
  Op 3 oktober 2019, deelgenomen op basis van open inschrijving
  9

  Goede cursus met een bekwame trainer, deze nam tijd voor vragen uit de groep. Gaf duidelijke voorbeelden bij de betreffende onderdelen die besproken werden. Ook aan opmerkingen die bij het ingestuurde huiswerk werden gemaakt was duidelijk tijd besteed. Dus een verhelderende cursus, maar het is niet zo dat met alleen deze cursus dat je in staat bent een volledig CE traject zelf tot een goed einde te brengen. Het is zeer zeker een goede basis om mee verder te gaan, dus het is zeker nuttig om dit te volgen. Verder waren de lunches en tussendoortjes ook uitstekend verzorgt.

 • Joyce Bouwens Project Engineer bij Limagrain Nederland
  Op 16 juli 2019, deelgenomen op basis van open inschrijving
  8

  Goede training, waarin de basis van de machinerichtlijnen en CE markering goed wordt uitgelegd. Er is ook genoeg ruimte om praktijkproblemen te bespreken met een kundige instructeur.

 • Martijn Visch Consultant HVK bij VeiligheidsKunde ZuidWest
  Op 6 juli 2019, deelgenomen op basis van open inschrijving
  8

  Training sluit goed aan bij de praktijk en het examen. Trainer met veel praktische kennis. Alle belangrijke elementen van de machinerichtlijn en richtlijn arbeidsmiddelen komen aan bod.

 • Edwin Verbeek EBI-Deskundige/ Instructeur bij van Empel inspecties en Advisering
  Op 7 februari 2019, deelgenomen op basis van open inschrijving
  8

  Het was een leerzame cursus als aanvulling op mijn werkzaamheden. Leuk om te ervaren wat/ hoe de raakvlakken zijn t.a.v. de inspectiewerkzaamheden aan industriële stookinstallaties. De gehele cursus is professioneel en prima gefaciliteerd.

 • Engineer Machinebouw Engineer bij MFE
  Op 5 februari 2019, deelgenomen op basis van open inschrijving
  9

  Veel theorie met genoeg ruimte voor praktijkvragen. Prettige sfeer, en goede begeleiding.

 • Nino Safety Officer bij Elopak.B.V.
  Op 5 februari 2019, deelgenomen op basis van open inschrijving
  9

  Cursus was voor mij zeer leerzaam en sloot perfect aan op mijn MVK opleiding. Vooral de kennis van de instructeur en de uitleg van de stof was duidelijk en begrijpbaar. Daarnaast was de verzorging van tijdens de opleiding uitstekend te noemen.

 • WHz Constructeur bij Gemeente Rotterdam
  Op 5 februari 2019, deelgenomen op basis van open inschrijving
  9

  Uitstekende training

 • Jeroen Hoofd TD / R&D bij van Rijsoort-Buigwerk
  Op 27 november 2018, deelgenomen op basis van open inschrijving
  8

  Prettig les gegeven, goed verzorgd.
  Pittige opleiding, maar goed te doen.

 • I. van Haasteren Mechanical Engineer bij Ranpak B.V.
  Op 27 november 2018, deelgenomen op basis van open inschrijving
  8

  Uiterst goed verzorgde cursusdagen. Er wordt goede kennis overgedragen en tijdens de training wordt er goed voor je gezorgd (lekkere lunch, tussendoortjes tijdens de training, genoeg koffie).

 • Gerrit ten Voorde Gevotec BV
  Op 30 juli 2018, deelgenomen op basis van open inschrijving
  9

  Veel geleerd over de machinerichtlijn. Voor iedereen die in meer of mindere mate te maken heeft met de machinerichtlijn aan te bevelen !

 • Kurt HSE manager bij Metso
  Op 29 juni 2018, deelgenomen op basis van open inschrijving
  8

  De training had voldoende diepgang terwijl hij ook praktijk gericht was. Zowel voor machinebouwers als veiligheidskundigen een waardevolle leergang.

 • Coen Tunnessen Manager GTK bij DAF Trucks
  Op 13 juni 2018, deelgenomen op basis van open inschrijving
  8

  De training was efficiënt en goed gericht op het onderwerp.
  Er was ruimte voor discussie.
  De verzorging rondom de training (leerstof, terugkoppeling huiswerk, catering) was op een goed niveau.

  Het is jammer dat deze cursus is ingedikt tot 4 dagen. In de voormalige opleiding masterclass Machinerichtlijn had je als starter toch een betere bagage.

 • Rene Risk & Safety manager bij O-I Manufacturing Netherlands B.V.
  Op 21 maart 2018, deelgenomen op basis van open inschrijving
  8

  4 daagse cursus met het volledige pakket om een CE traject, ook op "bestaande installaties", te kunnen doorlopen en te voltooien.
  Klassikaal gegeven door een professional in een goed verzorgde omgeving.

 • Arie Directeur bij Arens Trading BV
  Op 20 maart 2018, deelgenomen op basis van open inschrijving
  8

  Zeer prettig samengewerkt en vooral veel geleerd. Gebruik dagelijks de skills die ik heb opgestoken tijdens de training. Ook de werkmap gebruik ik vaak als geheugensteuntje bij gecompliceerde vraagstukken.
  Ook de aftersales bij jullie wat perfect! leuke diploma uitreiking in een gemoedelijke ( brabantse ) sfeer. Als laatste was de kennis van Joris zeer goed en kon hij tijdens de ruimte die er was voor discussie goed overbrengen. Vriendelijke groet, Arie Maas, Arens Trading BV

 • Hans Hfd TD bij Glasindustrie
  Op 20 maart 2018, deelgenomen op basis van open inschrijving
  8

  Zeer leerzame cursus
  Veel meer begrip gekregen in de CE certificering

 • Wijnand Senior adviseur bij Antea Group Nederland
  Op 13 maart 2018, deelgenomen op basis van open inschrijving
  9

  D&F heeft deze opleiding Top verzorgd. De opleiding behandeld alle aspecten van de Machinerichtlijn, zowel de samenhang met wet- en regelgeving en normen. Alsook het praktisch toepassen van de richtlijn in de praktijk. Ik kan de opleiding van harte aanraden bij diegenen, die dagelijks met deze materie bezig zijn.

Eigenschappen training

 • Prijs

  € 2.575
 • Duur

  4 dagen van 9.00 - 17 uur + examendag
8,3

Waardering

Deze training wordt door onze cursisten gewaardeerd met een 8,3

Op basis van 31 reviews

Training Machine Safety Specialist (CE) met TÜV persoonscertificaat

download nu

 • Begeleiding

  Ervaren trainer
 • Groepsomvang

  Maximaal 10 deelnemers
 • Locatie

  Zie cursusdatum
 • Studiemateriaal

  Incl. complete lesmap
 • Examen en certificaat

  Ja
 • Incompany

  Offerte op maat uitleg

Trainingsdata

 • vol!4 okt, 18 okt, 1 nov en 15 nov 2022

  Examen: 1 december 2022

  Locatie: Breda

 • vol!6 okt, 20 okt, 3 nov en 22 nov 2022

  Examen: 1 december 2022

  Locatie: Zeist

 • 20 dec 2022, 12 jan 2023, 26 jan 2023 en 9 feb 2023

  Examen: 23 februari 2023

  Locatie: Breda