Basistraining SIL en TIA ST
Leer op een praktische wijze faalkansberekeningen maken volgens de SIL norm met behulp van de tool TIA ST.
Deze training start vanuit de basis, en dat is de Machinerichtlijn en de link (via risicobeoordeling) naar functionele veiligheid. De theorie uit de SIL norm EN IEC 62061 wordt gepresenteerd met een eenvoudig voorbeeld ter verduidelijking.
U gaat na de theorie vooral praktisch aan de slag met oefenberekeningen in TIA ST, waarin de faalkansberekeningen worden uitgediept en de theorie door oefening in de praktijk wordt verduidelijkt.
VOOR WIE IS DE BASISTRAINING BESTEMD?
Engineers, technisch adviseurs en –inspecteurs, ontwerpers, service technici. Kortom, diegenen die verantwoordelijk zijn voor het ontwerp, de aanpassing of de beoordeling van veiligheidsbesturingen van machines of installaties.
Deze basistraining vereist geen specifieke voorkennis. Enige ervaring met machines en besturingssystemen is wenselijk.
PROGRAMMA
We werken met de formules in Excel en rekenen handmatig stap voor stap een veiligheidsfunctie door. Dit is nodig om de theorie achter de architectuur, de faalkans en de levensduur te doorgronden. Hierna volgt de instructie ‘werken met TIA ST’. We richten ons in deze training enkel op de faalkansberekeningen (Safety Evaluation) in TIA ST, niet op de andere functionaliteiten van deze tool (zoals netwerken, voedingen etc.).
Door de handmatige berekeningen die zijn gemaakt in het een Excel rekenblad weet u hoe de tool werkt en hoe de onderliggende formules invloed hebben op het eindresultaat. Na deze instructieopdracht gaat u zelf aan de slag met een complete oefenberekening.
Componentleveranciers stellen bibliotheken beschikbaar met daarin de benodigde gegevens van de componenten. Werken met deze bibliotheken is dan ook een belangrijk onderdeel van deze training.
De volgende onderwerpen komen aan bod:
- Korte introductie Machinerichtlijn en risicoboordeling
- Opstellen van veiligheidsfuncties
- Bepalen van het benodigde SIL level
- Theorie faalkansberekeningen (PFHD, MTTFD, ëD, DC etc.)
- Theorie architectuur (SILCL, HFT, SFF)
- Opdracht faalkansberekeningen met Excel
- Instructie TIA ST (safety evaluation)
- Praktijkoefeningen
- Verschillen met SIL in de procesindustrie
De training gaat specifiek over SIL in de machinebouw. We behandelen wel kort de SIL norm uit de procesindustrie, maar dan vooral om de verschillen te benadrukken. Voor kennis van SIL in de procesindustrie volgt u de Masterclass Design of Instrumented Safeguards
Werkwijze
Tijdens de training werkt u op uw eigen laptop die voorzien is van het softwarepakket TIA ST Deze tool is gratis te downloaden via internet, u ontvangt hiervoor instructies van D&F voorafgaand aan de training.
Resultaat
U bent na de training in staat om veiligheidsfuncties te ontwerpen en het benodigde SIL Level (volgens EN IEC 62061) aan te tonen middels berekeningen in TIA ST met de benodigde kennis van de eisen uit de Machinerichtlijn.
Als naslag ontvangt u het boek: Functionele veiligheid in de machinebouw. Een echte 'musthave' voor iedereen die geïnteresseerd is in functionele veiligheid!
MEER INFORMATIE
Neem voor meer informatie vrijblijvend contact op met Colinda van Loon: c.vanloon@denf.nl of via telefoonnummer: 076-5040340
Voor meerdere personen met dezelfde opleidingswens zijn wij tevens beschikbaar voor in-company trainingen.
Heeft u interesse heeft in een TIA ST training vanuit Performance Level, neem dan ook gerust contact met ons op. Deze variant geven wij op aanvraag.
Eigenschappen training
Prijs
€ 625Duur
1 dagdeel van 8.30 tot 12.30 uur
Begeleiding
Ervaren trainerGroepsomvang
Maximaal 10 deelnemersLocatie
Zie cursusdatumSyllabus
Sheets + boek Functionele veiligheid in de machinebouwExamen en certificaat
Bewijs van deelname-
Incompany
€ 1.995 uitleg
Trainingsdata
3 juni 2021
Locatie: Zeist
18 oktober 2021
Locatie: Zeist
